OPLICHTINGSCONTENT
Oplichting! Oplichting! Oplichting! De afgelopen jaren waren deze waarschuwingsberichten te zien op gewone onlinekoop- en -verkoopwebsites en op websites voor kleine advertenties. Als eigenaar van een website voor kleine advertenties willen wij u dan ook bijstaan met nuttige tips die u zullen helpen te begrijpen wat oplichting precies inhoudt, en willen wij u leren hoe u kunt voorkomen dat u wordt opgelicht. Ook zullen wij u enkele voorbeelden van oplichting geven, om te voorkomen dat u er het slachtoffer van wordt tijdens uw onlinetransacties.
Wat houdt oplichting precies in?
Oplichting is een sluwe daad van misleiding! Een koper of verkoper kan het slachtoffer worden van het misleidende lokaas van een oplichter. Wanneer u echter onze eenvoudige tips in acht neemt, kunt u nooit door een oplichter worden bedrogen! U kunt dan met een gerust gemoed en zonder aarzelen uw transacties tot stand brengen.
Welke rol spelen tips die oplichting tegengaan?
Tips die oplichting tegengaan, kaderen in een preventietechniek die wordt toegepast om zich te beschermen tegen oplichters. Geloof ons! Wanneer u enkele eenvoudige tips in acht neemt, zult u in staat zijn om een geval van oplichting te herkennen, en zult u op die manier kunnen voorkomen dat u wordt opgelicht. Deze tips leren onlinekopers en -verkopers hoe ze met succes een transactie tot stand kunnen brengen, zonder het slachtoffer van oplichters te worden.
Wat doen oplichters?
Oplichters bezondigen zich aan het bedriegen (oplichten) van andere mensen, zonder dat deze mensen beseffen dat ze het slachtoffer zijn van oplichters. Een mooi voorbeeld is oplichting in de onlinekoop- en -verkoopwereld, waarbij een oplichter reageert op een advertentie om iets te kopen, en een nepkoopproces opzet zonder dat de verkoper daar lucht van krijgt.
Soorten oplichting:
Nu de onlinehandel toeneemt, vallen er af en toe mensen ten prooi aan oplichters. Samen met het geld gaan ook de goederen die ze bezitten, verloren. Dit kan in een vroeger stadium worden voorkomen door de geloofwaardigheid van de kopers en de verkopers te controleren, door een direct contact tussen hen te laten plaatsvinden, zonder de betrokkenheid van een derde. Er zijn twee soorten van onlinehandel: bij de eerste wordt gebruikgemaakt van de veilingmethode en bij de andere van kleine advertenties. In beide gevallen is er sprake van een directe omgang tussen de koper en de verkoper.
Oplichting via kleine advertenties...
Opgepast! Het is mogelijk dat u op lokadvertenties stoot, die u in verleiding zullen brengen om een auto of een motor te kopen, of op een contact e-mailadres van een koper die heel geloofwaardig lijkt. Zorg ervoor dat u niet ten prooi valt aan bedriegers... Hier vindt u enkele mooie voorbeelden van oplichters. Bekijk ze aandachtig en wees op uw hoede voor dergelijke advertenties en berichten. Mogelijk gaat het om een geval van oplichting bij de bestelling en de levering!
Geval 1:
Om de goederen van de verkoper te kopen, moet de koper het bedrag (IN CONTANT GELD) betalen. Dit bedrag omvat de kostprijs van het product en de verzendingskosten (ophaling). Hier zal de oplichter (een transportbedrijf of een ophaaldienst in onderaanneming) op sluwe wijze om verzendingskosten verzoeken, die in de door de koper uitgevoerde betaling vervat zijn.
- In dit geval moet de verkoper de identiteit van de persoon van het transportbedrijf controleren.
- U betaalt best niet in contant geld wanneer de koper zelf het bedrag ook niet in contant geld heeft betaald.

Hetzelfde geval kan zich voordoen met een cheque in plaats van met contant geld. In dit geval mag de koper het bedrag niet in contant geld aan de verkoper betalen, zonder eerst de cheque voor contant geld te hebben ingewisseld. De oplichters kunnen u om de tuin leiden met een valse cheque en u kunt zowel uw product als het geld dat gepaard gaat met het transport, verliezen.
Geval 2:
Verkopers die een product aan buitenlandse kopers verkopen, dienen bijzonder voorzichtig en op hun hoede te zijn. Buitenlandse kopers zullen het gemunt hebben op de kleine advertenties van de persoon en zullen zichzelf in een bijzonder beleefde e-mail voorstellen. De koper die in het buitenland woont, zal erop gebrand zijn om het product te kopen met een bankcheque, voor een bedrag dat hoger is dan de feitelijke prijs van het product. Hier werpt de koper zijn hengel uit. Na ontvangst van de cheque zou de verkoper een kascheque moeten terugsturen voor het extra bedrag. Pas op voor het lokaas!
- Verzend nooit de kascheque, voordat de cheque van de koper in uw bank werd verrekend.
- Ten slotte kunt u de kascheque op elk ogenblik ongeldig maken, wanneer u in de bank geen contant geld krijgt voor de cheque van de koper. Doe het dus voorzichtig aan en zorg ervoor dat uw transacties veilig tot stand worden gebracht.
Hieronder vindt u een opsomming van enkele belangrijke tips die oplichting tegengaan:
- Verzend nooit een product naar iemand die uw artikel nooit heeft gezien. Oplichters zullen u meestal proberen te charmeren door te zeggen dat ze heel veel vertrouwen hebben in uw dienstverlening of uw verzending.
- Alleen een oplichter kan een verzending garanderen. Probeer dus geen producten te kopen die gepaard gaan met een dergelijke dienstverlening.
- Als koper gaat u het best om met mensen die u in uw buurt kunt ontmoeten.
- Aanvaard nooit een cheque van een oplichter (koper) die u het feitelijke bedrag met daarbovenop extra verzendingskosten betaalt.
- Stuur nooit een kascheque op, zodra u de cheque of bankcheque van de koper hebt gekregen. Als het om een valse cheque gaat, bent u uw geld kwijt.
- Maak als koper nooit uw financiële informatie bekend, omdat phishing vandaag de dag vaak voorkomt.
Tips om via kleine advertenties wagens en kampeerauto's te kopen:
- Wees vastberaden over wat u zich kunt veroorloven : overweeg om verschillende websites te bezoeken en vergelijk de prijzen die worden opgegeven voor het voertuig. Neem geen overhaaste beslissingen. Overleg eerst met een plaatselijke verkoper en beslis pas dan om het voertuig online te kopen.
- Koop altijd in uw eigen buurt : wanneer u een wagen of een motor wilt kopen via kleine advertenties op het internet, kunt u als koper zien waar de verkoper zich bevindt. Kies altijd voor plaatselijke verkopers.
- Vraag om een proefrit : koop nooit een voertuig zonder dat u het bij klaarlichte dag hebt gezien. Maak ook samen met de verkoper een proefrit. Breng altijd een bezoek aan de wagen in de woonplaats van de verkoper. Zo ziet u het voertuig misschien in zijn oorspronkelijke staat.
- Ga na of de wagen tekenen van reparaties vertoont : soms worden voertuigen verkocht, omdat ze schade hebben opgelopen bij een ongeval. U kunt het voertuig gaan bekijken in gezelschap van een auto-expert. Ga bijvoorbeeld na of de auto vermeld wordt in de HPI-databank ("Hire Purchase Information"), wanneer er ten gevolge van een ongeval belangrijke reparatiewerkzaamheden aan werden uitgevoerd.
- Ga na of alle documenten aanwezig zijn : ga na of alle documenten aanwezig zijn, om te weten te komen of de verkoper de echte eigenaar van het voertuig is, om oplichterij te voorkomen.
- Koop nooit op basis van emoties/persoonlijke gevoelens : kijk altijd naar de kwaliteit en laat nooit uw hart spreken.
Zo kunt u een oplichtingsadvertentie herkennen...
- De verkoper die de advertentie publiceerde, zal geen precieze contactgegevens vermelden.
- De beschrijving van het voertuig kan onsamenhangend zijn.
- U kunt ook de frequentie waarmee de verkoper advertenties publiceert, in aanmerking nemen.
- Nepfoto's van de voertuigen, met een achtergrond die niet past (andere landen of een valse achtergrond)
- Onjuist taalgebruik, aangezien oplichters meestal geen moedertaalsprekers zijn.
- Wordt u geconfronteerd met een oplichtingsadvertentie of met pogingen tot oplichting, roep dan zeker de hulp in van internationale instanties.
Wat is het? Hoe werkt het?
Western Union Money Transfer helpt bij de geldoverdracht tussen een verzender en een ontvanger. Het biedt geen bankierdiensten aan. Bij het versturen van geld via Western Union krijgt de afzender een zogenaamd "Money Transfer Control Number" (MTCN), een codenummer waarmee hij de transacties kan volgen. Ook van de ontvanger wordt vereist het MTCN op te geven om het geld in ontvangst te kunnen nemen.
Waarom Western Union niet wordt aangeraden?
Bedriegers kunnen vrijwel alle soorten van ingewikkelde procedures dwarsbomen, verwarring zaaien en uw geld stelen. U moet zeer voorzichtig te werk gaan als u zich wilt beschermen tegen internetmisdaad. Volgens de modaliteiten en voorwaarden van Western Union, wordt geen enkele vorm van bescherming gegeven voor aankopen, noch garantiedienst (escrow). Bovendien aanvaardt het geen aansprakelijkheid ingeval van niet-levering van het geld en het is bijgevolg de verantwoordelijkheid van de verzender de transactieprocedure op te volgen om te verzekeren dat de transactie daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Bijgevolg is het belangrijkste nadeel van Western Union dat het geen zekerheid geeft voor de geldoverdracht.
Kopers - wees op uw hoede
Wie online aankopen doet moet op zijn hoede zijn voor bedriegers bij het gebruik van Western Union. Het verdient aanbeveling geen online geldoverdracht te gebruiken bij het aankopen van producten op online veilingverkopen. Als de verkoper aandringt op een geldoverdracht, is dat voor de koper een reden te meer om op zijn hoede te zijn. Echte verkopers hebben wel andere betalingsmethoden en zullen niet aandringen op een geldoverdrachtdienst. Indien nodig, controleer als koper de betrouwbaarheid van de verkoper of zoek inlichtingen over hem. Die kunnen echter ook vervalst zijn en het veiligste is dus om geen geld te sturen naar een onbekende persoon.

PNEUS-ONLINE aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor de inhoud en de gevolgen van de advertenties die op zijn site zijn opgenomen.
West-Europa :
Oost-Europa :
Amerika :
Azië :
Afrika :
Oceanië :
Auto tweedehands, motor tweedehands, 4x4 tweedehands, scooter tweedehands, verkoop auto, auto kopen, auto verkopen, verkoop motor, motor verkopen, autoadvertenties, motoradvertenties
Alfa Roméo, Audi, BMW, Citroen, Fiat, Ford, Mercedes, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot, Porsche, Renault, Seat, Toyota, Volkswagen